Περισσότερα για τη Μ.Ο

Οικογένεια – Family

 

Φίλοι – Friends

 

 

Αγρίνιο – Agrinio

 

Εκλογές – Εlections

Χανιώτικα ΝΕΑ Παρασκευή 24 Μαίου 1985 Μαρία Ορφανουδάκη

(ΖΩΓΡΑΦΟΣ)

Οι λόγοι που με παρακί­νησαν να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο το «ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟ» στο κόμμα των Φιλελευθέρων

τράβα μπροστά μα ν’ άκλουθά παράδοση και φύτρα Και θέλει τούτη η δουλειά Πνευματική παλληκαριά Σ’ αυτή την πολιτική φά­ση που βρισκόμαστε, προέχει και είναι καθήκον του Έλληνα και ειδικότερα του κάθε Κρητικού, πέραν από κάθε κομματική του τοποθέτηση να αντιληφθεί ότι προέχει να αναβιώσουμε το κόμμα του θεμελιωτή του ανακαινιστή, του πρωτομά­στορα της Ελλάδας και έ­να από τους βασικότερους εκπροσώπους της Δημοκρατικής ιδέας, του ΕΛΕΥΘΕ­ΡΊΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Στις σημερινές πολιτικές εξελίξεις υποχρέωση όλων των Κρητικών είναι να α­ναβιώσουμε το κόμμα το ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟ σαν θεωρία σαν αρχή και σαν ιδέα κι αυτή είναι επιτακτική και επείγουσα ανάγκη.

Αντίθετα η Πολιτεία τώρα και κάμποσα χρόνια προσπαθεί έμμεσα και τόσο διπλωματικά την απομυθο­ποίηση του προσώπου του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Επειδή ο Βενιζελισμός σαν ιδέα πια και θεωρία και Σχολή είναι άρρηκτα συν­ταιριασμένος με την πρα­γματική Δημοκρατία, την Κρήτη με την Κρητική ψυχή. Και αν τον δημιουργό του Βενιζελικού κόμματος, επιβάλλεται να τον ανασύ­ρουμε από τη λησμονιά, δεν πρέπει να το κάνουμε για να τον τιμήσουμε αλλά για να εμπνεόμαστε, να καθο­δηγούμαστε.

Όλα αυτά τα δημοκρατι­κά πιστεύω τα οποία από αγώνες τόσων αιώνων αποθηκεύαμε, να φροντίσουμε όχι μόνο να μην αποδυνα­μωθούν, αλλά να τονω­θούν σαν προσφορά Κρη­τική προς ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Γι’ αυτό θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις κομματικές διαφορές μας, και να συσπει­ρωθούμε όλοι ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεών μας, ν’ αφήσουμε τις διαμάχες και να παραφυλάξουμε  την Δημοκρατία και μαζί μ’ αυτή τον τόπο μας την Κρήτη. Ακόμα πρέπει να γνωρίζουμε ότι Δημο­κρατία και σοσιαλισμός εί­ναι το ίδιο, αφού καμιά ΕΙΡΗΝΗ δεν μπορεί να διατηρηθεί δίχως κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα χρειαζόμαστε την ενότητα και την αγάπη και να διώξουμε κάθε σκέψη και κάθε πράξη μίσους διχόνοιας και διαιρέσεως και να διατηρήσουμε την μεγαλύτερη υπερηφάνεια που γεννηθήκαμε Κρητικοί.. Γιατί η Κρήτη είναι μια αποθήκη «θησαυρών» που είναι φυλαγμένες άξιες πού από αυτές τις αξίες προσκομίζουμε δυνάμεις οι νεώτεροι, για να συνεχίζουμε την ιστορική αποστολή μας. Αυτές τις άξιες πού φέρνουν το όνομα Βενιζέλος, Καζαντζάκης, Θεοτοκόπουλος κ.ά. δεν πρέπει να αφήσουμε να τις φθείρουν. Αυτοί οι υπεράνθρωποι Κρητικοί υπήρξαν εκπληκτικά φαινόμενα, με καταπληκτική επιβεβαίωση των θει­ων δυνάμεων. Μια πιθανή εξήγηση βέβαια είναι: πως για τους «μεγάλους» στέκονται εμπόδια αυτές οι τεράστιες μορφές και προσπα­θούν έμμεσα ή άμεσα να καταρρίψουν όλες αυτές τις άξιες πού ενισχύουν και ι­σχυροποιούν την Κρητική με καλοσύνη για να γίνουν έρμαια της τύχης τους, μιας τύχης που θα την προσδιορίζουν μόνο εκείνοι. Όμως  ξεχνούν πως η ιερή φλόγα  δεν σβήνει ποτέ, κάπου θα διατηρηθεί το καντήλι με το λάδι, γιατί δεν μπορούν να τα εξαφανίσουν τα ηλεκτρικά. Ακόμα χρέος όλων μας είναι να απαλλαγούμε από το σύμπλεγμα απάθει­ας, αδιαφορίας και να σταματήσουμε να ενδιαφερόμαστε για το καθαρά ατομικό προσωπικό μας συμφέρον. Δυστυχώς, αλλά η αλήθεια είναι πικρή, αφού το πνεύμα της ευθύνης σιγά σιγά χάνεται από τη δίκια μας γενιά. Βέβαια ο σκοταδισμός, η συντήρηση, ή στειρότητα και η πνευματική ,  καθυστέρηση θα συνε­χίσει την λυσσαλέα κι ανή­θικη πολιτική της. Αφού οι πολιτικές κυβερνήσεις απαρνιούνται τη δι­καιοσύνη, τη συμπόνια για τον άνθρωπο. Ας μην περιμένουμε λοιπόν «εκ των άνω» τη λύση. Ας τη λαχταρήσουμε πρώτα δυνα­τά οι ίδιοι κι αυτή θα αρχίσει να πλάθεται.

Ο Βίκτωρ Ουγκώ, μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες πνευματικές μορφές, ο μεσίτης, ο κήρυκας των καταπιεζομένων, ο αδιάλ­λακτος πολέμιος των τυράννων, είχε γράψει παλιά για την Κρήτη:

«Η Κρήτη θα συνδαυλί­σει τη φωτιά της και θα εξακολουθήσει το περίτρα­νο φλογισμό της η θα χαμηλώσει η φωτιά και θα σβήσει. Στην πρώτη περίπτωση το νησί θα’ ναι ηρωικό, στη δεύτερη μαρτυρικό. Αργά ή γρήγορα θα  λογαριάζουμε την Κρήτη αναμασά στους ήρωες και πιο πολύ στους μάρτυρες. Οι ή­ρωες θριαμβεύουν με τη ζωή, οι μάρτυρες με το θάνατό.. Η Κρήτη πεθαμένη θα’ χει τρομερή ενόχληση του τάφου. Αύτη θα’ ναι έ­να μίασμα στην πολιτική»..

Λόγια προφητικά και αλλοίμονο τόσο επίκαιρα που έρχονται στην μνήμη σήμερα. Και κάπου αλλού γρά­φει ο ίδιος: «Ξέρετε γιατί οι τύραννοι, οι σουλτάνοι, οι παλιοί βασιλιάδες, οι παλιοί κώδικες και τα παλιά δόγματα γκρεμίστηκαν; Γιατί παρακολουθούσε ορθή μέσα στο σκοτάδι η δικαιοσύνη

 

Μόδα – MOda – Fashion

 

 

 

 

Διάφορα – Miscellaneous

Μεγάλα Χωράφια – Megala Chorafia

Σαμωνάς – Samonas

Φωτογραφίες

Photos Μ.Ο
Προσωπικές – Personal Photos M.Ο

 

 

 

Κείμενα / Επιστολές ΜΟ – Texts / Letters MO