ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΦΩς ΒΙΒΛΙΟ ΓΤΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΩ – ΣΤΑΘΗΣ ΠΕΡΟΥΛΗΣ
Εισερχόμενα | x |
|
Πέμ, 13 Ιουν 2019, 11:32 μ.μ. | |||
|
Επαρχιακό ΦΩΣ 19 – 7 -2016
Παρουσιάστηκε το βιβλίο – λεύκωμα “Για να μην χαθώ” της ζωγράφου Μαρίας Ορφανουδάκη
19/07/2016 στο
http://eparxiakofos.gr/erotokritos-agia-marina-chanion/
Με την παρουσία αρκετού κόσμου παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής στον αύλειο χώρο του Λαμπράκειου Γυμνασίου της ιστορικής κωμόπολης Βάμου στον Αποκόρωνα το βιβλίο – λεύκωμα της καταξιωμένης ζωγράφου Μαρίας Ορφανουδάκη (Μ.Ο.) με τίτλο “Για να μην χαθώ” χορηγία της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Αποκορώνου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάμου “ο Πρίνος” και περιελάμβανε έργα ζωγραφικής επεξεργασμένα από την ίδια την καλλιτέχνη σε photo shop, έκθεση φωτογραφίας, ποίηση, μουσική κ.ά.
Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο δάσκαλος, λογοτέχνης, Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης και ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νικόλαος Παπαδάκης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Αποκορώνου απηύθυνε η αντιδήμαρχος κα Ειρήνη Τερεζάκη που συντόνιζε την εκδήλωση και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Λιμαντζάκης.
Οπως επεσήμανε ο κ. Λιμαντζάκης «σ’ αυτόν τον ιστορικό χώρο που γίνεται η εκδήλωση, στις 18 Μαΐου 1896 στη Μάχη του Βάμου, δηλαδή πριν από 123 χρόνια και δύο μήνες, μετά την ταπεινωτική αποχώρηση των Τούρκων από τον Βάμο και αφού έκαψαν οι μεταπολιτευτικοί επαναστάτες το Διοικητήριό τους και τα γεγονότα, τότε, σήμαναν την απελευθέρωση του Αποκόρωνα και την απαρχή της απελευθέρωσης ολόκληρης της Κρήτης, ανάμεσά τους ήταν και ο πρόγονος – παππούς της Μαρίας Ορφανουδάκη, ο Στάθης Περουλάκης από τα Σελιά Αποκορώνου και αργότερα πρώτος αιρετός δήμαρχος Βάμου για μια 10ετία ολόκληρη και ακόμα αργότερα βουλευτής του Ελευθερίου Βενιζέλου…».
Από την πλευρά του ο παρουσιαστής του βιβλίου κ. Ευάγγελος Κακατσάκης επεσήμανε: «Στο ένδοξο πάλαι ποτέ, αλλά και νυν και αεί ιδιαίτερα φιλόξενο Γυμνάσιο Βάμου, γίνεται η παρουσίαση του βιβλίου της καταξιωμένης ανά το πανελλήνιο, αλλά και διεθνώς εδώ και πολλά χρόνια Αποκορωνιώτισσας πρωτίστως ζωγράφου και ποιήτριας σφαιρικής καλλιτέχνιδας Μαρίας Ορφανουδάκη… Για τη Μαρία και το έργο της, ιδιαίτερα αυτό της ζωγραφικής που έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης, έχουν αποφανθεί οι κορυφαίοι των γραμμάτων και της τέχνης, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Γιάννης Ξενάκης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Φρέντι Γερμανός, ο Μάνος Κατράκης, ο Λυκούργος Καλλέργης, αλλά και άλλες κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο μακαριστός μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης, ο νυν από Κυδωνίας και Αποκορώνου αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος Αθανασιάδης, ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και άλλοι πολλοί».
Ο ίδιος συνεχίζοντας τόνισε: «“H αγάπη στην Κρήτη και την ανθρωπότητα, η ευαισθησία της στην ειρήνη και τη συνεργασία των λαών, δείχνουν άνθρωπο με προσωπική σφραγίδα. Σίγουρα ο κόσμος μας ο χρεοκοπημένος χρειάζεται θεραπεία και σωτηρία”. Αυτά έχει γράψει για τη Μαρία και το έργο της, μεταξύ άλλων, ο άγιος στη συνείδηση του λαού μας Ειρηναίος Γαλανάκης, για να μείνω μόνο σε αυτόν. Δική του και η επισήμανση ότι “ο δρόμος της χάριτος είναι στρωμένος με την πέτρα της θυσίας”. Τον ξέρει καλά η Μαρία Ορφανουδάκη και γι’ αυτό ακριβώς συνεχίζει τον αγώνα της με ήσυχη συνείδηση…».
«Στους πίνακες της ζωγραφικής και στις φωτογραφίες της, που είναι ομιλούντες πίνακες και ομιλούσες φωτογραφίες όπως και στα ανθολογημένα πεζά κείμενά της δεν μπορεί να αντέξει σε ησυχία όταν τα δάχτυλα της καθημερινής ανάκρισης ματώνουν τις ουλές της ψυχής της. Οταν βλέπει παιδιά να πεινούν, ανθρώπους να ζητούν απεγνωσμένα ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι τους, τα νεκρά κορμιά των προσφύγων, τον πάσχοντα όπου γης συνάνθρωπο. Χαρακτηριστική η φωτογραφία που κοσμεί το εξώφυλλο. Μια Παναγιά, μια θλιμμένη Παναγιά, η Μαρία, που επιμένει ωστόσο να φωνάζει τ’ άδικο. Αχ αυτά τα μάτια της! Τα δικά της μάτια, μα και τα μάτια που βάζει στα πρόσωπα που ζωγραφίζει, κυρίως σ’ αυτά των παιδιών πόσα μας λένε για τα ερωτηματικά των αθώων και τα εδώλια των ενόχων. Γεια σου Μαρία. Η Μαρία της σιωπής. Η Μαρία της κραυγής. Η Μαρία της επαναστατημένης συνείδησης. Η Μαρία της ουτοπίας. Η Μαρία της αγάπης. Πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα, ωστόσο, η Μαρία της ειρήνης…».
Εκτενέστατη επίσης η αναφορά στο έργο της καλλιτέχνιδος από τον γενικό διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νικόλαο Παπαδάκη, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ρίζες και συγκεκριμένα στο παππού της τον Στάθη Περουλάκη που υπήρξε δήμαρχος στον ιστορικό Βάμο, αλλά και βουλευτής στην κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, τονίζοντας ότι η «η Μαρία Ορφανουδάκη με το έργο της ξεκινά από τις ρίζες του παππού της αυτά που ανέλυσε ο Β. Κακατσάκης. Συνδέονται με μια ηρωική γενιά. Από αυτή τη γενιά προέρχεται η Μαρία. Ο επαναστάτης δεν κρατά πάντα όπλα βέβαια. Με κάθε τρόπο εκδηλώνει την επαναστατικότητά του είτε με τον χρωστήρα είτε με την πένα, με χίλιους τρόπους και αυτό η Μαρία το κατάφερε στον υπέρτατο βαθμό».
Με συγκίνηση ανέβηκε στο βήμα η Μαρία Ορφανουδάκη για να ευχαριστήσει τον κόσμο που την τίμησε, τους οργανωτές και ομιλητές στην εκδήλωση, Πολιτιστικό Σύλλογο, Δήμο, Βαγγέλη Κακατσάκη, Νίκο Παπαδάκη καθώς και τον ιδρυτή της εφημερίδας “Χ.Ν.” Γιάννη Γαρεδάκη για την πολύτιμη χορηγία εκτύπωσης του βιβλίου της, λέγοντας ότι «όλα τα λέει το βιβλίο μου, δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο».
Παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την όμορφη βραδιά η οποία έκλεισε με πλούσιο κέρασμα.