Πολιτικη

 

 

Η ιστορία πίσω από τη Μαρία Ορφανουδάκη Μ.Ο

Χανιωτικα ΝΕΑ 


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ
 1 http://www.haniotika-nea.gr/i-istoria-piso-apo-ti-maria-o…/

https://kapetanperoulis.blogspot.com/


ΕΚΛΟΓΕΣ

 

http://www.mariaorfanoudaki.gr/new/?p=5039

 

https://kapetanperoulis.blogspot.com/

Χανιώτικα ΝΕΑ Παρασκευή 24 Μαΐου 1985

Μαρία Ορφανουδάκη (ΖΩΓΡΑΦΟΣ)

Οι λόγοι που με παρακί­νησαν να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο

το «ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟ» στο κόμμα των Φιλελευθέρων

 

Τράβα μπροστά μα ν’ άκλουθά παράδοση και φύτρα Και θέλει τούτη η δουλειά Πνευματική παλληκαρια

 Σ’ αυτή την πολιτική φά­ση που βρισκόμαστε, προέχει και είναι καθήκον του Έλληνα και ειδικότερα του κάθε Κρητικού, πέραν από κάθε κομματική του τοποθέτηση να αντιληφθεί ότι προέχει να αναβιώσουμε το κόμμα του θεμελιωτή του ανακαινιστή, του πρωτομά­στορα της Ελλάδας και έ­να από τους βασικότερους εκπροσώπους της Δημοκρατικής ιδέας, του  
Ελευθε­ρίου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ .Στις σημερινές πολιτικές εξελίξεις υποχρέωση όλων των Κρητικών είναι να α­ναβιώσουμε το κόμμα το ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟ Αντίθετα η Πολιτεία τώρα και κάμποσα χρόνια προσπαθεί έμμεσα και τόσο διπλωματικά την απομυθο­ποίηση του προσώπου του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Επειδή ο Βενιζελισμός είναι άρρηκτα συν­ταιριασμένος με την πρα­γματική Δημοκρατία, την Κρήτη με την Κρητική ψυχή. Και αν τον δημιουργό του Βενιζελικού κόμματος, επιβάλλεται να τον ανασύ­ρουμε από τη λησμονιά, δεν πρέπει να το κάνουμε για να τον τιμήσουμε αλλά για να εμπνεόμαστε, να καθο­δηγούμαστε. Όλα αυτά τα δημοκρατι­κά πιστεύω τα οποία από αγώνες τόσων αιώνων αποθηκεύαμε, να φροντίσουμε όχι μόνο να μην αποδυνα­μωθούν, αλλά να τονω­θούν σαν προσφορά Κρη­τική προς ολόκληρη την ανθρωπότητα.Γι’ αυτό θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις κομματικές διαφορές μας, και να συσπει­ρωθούμε όλοι ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεών μας, ν’ αφήσουμε τις διαμάχες και να παραφυλάξουμε  την Δημοκρατία και μαζί μ’ αυτή τον τόπο μας την Κρήτη. Ακόμα πρέπει να γνωρίζουμε ότι Δημο­κρατία και σοσιαλισμός εί­ναι το ίδιο, αφού καμιά ΕΙΡΗΝΗ δεν μπορεί να διατηρηθεί δίχως κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα χρειαζόμαστε την ενότητα και την αγάπη και να διώξουμε κάθε σκέψη και κάθε πράξη μίσους διχόνοιας και διαιρέσεως και να διατηρήσουμε την μεγαλύτερη υπερηφάνεια που γεννηθήκαμε Κρητικοί.. Γιατί η Κρήτη είναι μια αποθήκη «θησαυρών» που είναι φυλαγμένες άξιες πού από αυτές τις αξίες προσκομίζουμε δυνάμεις οι νεώτεροι, για να συνεχίζουμε την ιστορική αποστολή μας. Αυτές τις άξιες πού φέρνουν το όνομα Βενιζέλος, Καζαντζάκης, Θεοτοκόπουλος κ.ά. δεν πρέπει να αφήσουμε να τις φθείρουν. Αυτοί οι υπεράνθρωποι Κρητικοί υπήρξαν εκπληκτικά φαινόμενα, με καταπληκτική επιβεβαίωση των θει­ων δυνάμεων. Μια πιθανή εξήγηση βέβαια είναι: πως για τους «μεγάλους» στέκονται εμπόδια αυτές οι τεράστιες μορφές και προσπα­θούν έμμεσα ή άμεσα να καταρρίψουν όλες αυτές τις άξιες πού ενισχύουν και ι­σχυροποιούν την Κρητική με καλοσύνη για να γίνουν έρμαια της τύχης τους, μιας τύχης που θα την προσδιορίζουν μόνο εκείνοι. Όμως  ξεχνούν πως η ιερή φλόγα  δεν σβήνει ποτέ, κάπου θα διατηρηθεί το καντήλι με το λάδι, γιατί δεν μπορούν να τα εξαφανίσουν τα ηλεκτρικά. Ακόμα χρέος όλων μας είναι να απαλλαγούμε από το σύμπλεγμα απάθει­ας, αδιαφορίας και να σταματήσουμε να ενδιαφερόμαστε για το καθαρά ατομικό προσωπικό μας συμφέρον. Δυστυχώς, αλλά η αλήθεια είναι πικρή, αφού το πνεύμα της ευθύνης σιγά σιγά χάνεται από τη δίκια μας γενιά. Βέβαια ο σκοταδισμός, η συντήρηση, ή στειρότητα και η πνευματική ,  καθυστέρηση θα συνε­χίσει την λυσσαλέα κι ανή­θικη πολιτική της. Αφού οι πολιτικές κυβερνήσεις απαρνιούνται τη δι­καιοσύνη, τη συμπόνια για τον άνθρωπο. Ας μην περιμένουμε λοιπόν «εκ των άνω» τη λύση. Ας τη λαχταρήσουμε πρώτα δυνα­τά οι ίδιοι κι αυτή θα αρχίσει να πλάθεται.

Ο Βίκτωρ Ουγκώ, μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες πνευματικές μορφές, ο μεσίτης, ο κήρυκας των καταπιεζομένων, ο αδιάλ­λακτος πολέμιος των τυράννων, είχε γράψει παλιά για την Κρήτη: «Η Κρήτη θα συνδαυλί­σει τη φωτιά της και θα εξακολουθήσει το περίτρα­νο φλογισμό της η θα χαμηλώσει η φωτιά και θα σβήσει. Στην πρώτη περίπτωση το νησί θα’ ναι ηρωικό, στη δεύτερη μαρτυρικό. Αργά ή γρήγορα θα  λογαριάζουμε την Κρήτη αναμασά στους ήρωες και πιο πολύ στους μάρτυρες. Οι ή­ρωες θριαμβεύουν με τη ζωή, οι μάρτυρες με το θάνατό.. Η Κρήτη πεθαμένη θα’ χει τρομερή ενόχληση του τάφου. Αύτη θα’ ναι έ­να μίασμα στην πολιτική»……Λόγια προφητικά και αλλοίμονο τόσο επίκαιρα που έρχονται στην μνήμη σήμερα. Και κάπου αλλού γρά­φει ο ίδιος: «Ξέρετε γιατί οι τύραννοι, οι σουλτάνοι, οι παλιοί βασιλιάδες, οι παλιοί κώδικες και τα παλιά δόγματα γκρεμίστηκαν; Γιατί παρακολουθούσε ορθή μέσα στο σκοτάδι η δικαιοσύνη !
Χανιώτικα ΝΕΑ

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου

Λευκώματος της Μαρίας Ορφανουδάκη Μ.Ο.“Για να μη χαθώ!”, στο Λαμπράκειο Γυμνάσιο Βάμου, ανατρέξαμε σε αναφορές που έχουν γίνει για τη δημιουργό.

Στη Μαρία Ορφανουδάκη και το πλούσιο έργο της έχουν αναφερθεί πολλάκις μεγάλες προσωπικότητες της Τέχνης, του Πολιτισμού, των Γραμμάτων κ.ά.

Και δεν είναι τυχαίο κάτι τέτοιο αφού και η ίδια είναι εγγονή

(από τη μεριά της μητέρας της Πηνελόπης Ορφανουδάκη το γένος Περουλάκη)

του πρώτου βουλευτή του Ελευθερίου Βενιζέλου

 

ΣΤΑΘΗΣ ΠΕΡΟΥΛΗΣ 

https://kapetanperoulis.blogspot.com/

 Υπήρξε ο ΠΡΩΤΟΣ  Βουλευτής  του Ελευθερίου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η ιστορία πίσω από τη Μαρία Ορφανουδάκη

ΕΓΓΟΝΗ

Μαρια ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗ ΜΟ 12 Μαΐου, 2020 10:09 μμ At 22:09http://orfanoudaki.blogspot.com/2018/09/blog-post_7.html

καπετά Στάθη Περουλή

Ο οποίος είχε πολύ πλούσια δράση στα τέλη του 19ου αιώνα ως «πληρεξούσιος εν Κρήτη» -όπως προκύπτει «από τα επίσημα έγγραφα του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ελλάδος 1) Κατά την γενική των Κητών Επαναστατική Συνέλευση του 1896 από 27 Ιουνίου μέχρι 3 Νοεμβρίου 1896 2) Κατά την Επαναστατικήν Συνέλευσιν των Κρητών του έτους 1897 κ.λ.π από 28 Ιουνίου 1897 μέχρι 24 Ιανουαρίου 1899».
Έχουν δε γίνει σχετικές αναφορές ακόμη και στον Τύπο της εποχής και συγκεκριμένα όπως διαβάζουμε στο φύλλο της “ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 2/9/1896” «[…]έχουν μαζί τον Μυλονογιάννη και τον

Τιτάνα Σταθή ΠΕΡΟΥΛΗ

Έναν γίγαντα Κρήτα Αληθώς Εθνομάρτυρα θαυμαστός 

 της γενναιότητας και μεγαλοκαρδύας του».

ΚΑΠΕΤΑ(ν) ΠΕΡΟΥΛΗΣ

Ποιός αναγνώρίζει τους άλλους δυο για να γραφούν τα ονοματά τους

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΑΘΗΣ ΠΕΡΟΥΛΗΣ Ντοκουμέντα

Επίσημα Ντοκουμέντα

                                           ΣΤΑΘΗΣ ΠΕΡΟΥΛΗΣ

ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΜΗΜΑ  Ι Ι

Πράξις 4186

Συνεδρ. 57          της  29 Νοεμβρίου  1945 …..

Εκ των Επισήμων Εγγράφων προκύπτει ότι διετέλεσε πληρεξούσιος εν Κρήτη .

1)      Κατά την γενική των Κρητών Επαναστατική Συνέλευση του 1896  από 27 Ιουνίου μέχρι 3  Νοεμβρίου 1896

2)      Κατά την Επαναστατικήν Συνέλευσιν των Κρητών του έτους 1897 κ.λ.π από 28 Ιουνίου 1897 μέχρι 24 Ιανουαρίου 1899 ……..

Χανιώτικα Νέα   1/5/200  Ένθετο αφιέρωμα  στην  « ΚΡΗΤΙΚΗ  ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Περουλής Ευστάθιος  (ο πρώτος αιρετός * και επί 10ετία ) Δήμαρχος Βάμου 1906

Γεννήθικε στη Σούρη το 1870 ……..

Διετέλεσε μέλος της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής η οποία και τον τίμησε για την δράση του με τον βαθμό του οπλαρχηγού Α΄ τάξεως .

Στην Επανάσταση του 1897 έλαβε μέρος πολεμόντας στο πλευρό του Ελ. Βενιζέλου .

Συμμετείχε στην επανάσταση του Θερίσο από το Ξεκήνημα της

ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ   2/9/1896

… Έχουν μαζί τον Μυλονογιάννη και τον ΤΙΤΑΝΑ  ΣΤΑΘΗ ΠΕΡΟΥΛΗ  έναν γίγαντα Κρήτα  Αληθώς  Εθνομάρτυρα θαυμαστής γενναιότητας και μεγαλοκαρδύας . Είναι  Λαϊκός Ρήτωρ  διότι συνεκέντρω  εις τα καφενεία τον όχλον και με την γλώσσαν του λαού διηγείτο τα δεινοπαθήματα του και τον παροτρύνε εις εξέγερσιν …..

Από το βιβλίο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Του      Παυλή  Γύπαρη

Οπλαρχηγός  ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ  ΠΕΡΟΥΛΗΣ

Εξ Αποκορώνου Κρήτης . Στενός συνεργάτης του Εθνάρχου στο Ακρωτήρι στο Θέρισο και τουςλοιπούς απελευθεροτικούς αγώνες  διεκρίθει δια την γενναιότητα  του …..

…….  εις την εν Αρχάνες συνέλευσιν ότε δύο χιλιάδες έξαλοι κύκλσαν τους συνεδριάζοντες πληρεξουσίους διανα εκβιάσουν τον Ελ. Βενιζέλον ….. Ο Βενιζέλος διέθεται μόνον ολίγους πληρεξουσιους μεταξύ των οποίων και τον καπετάν Περουλή . Κάποιος επαναστάτης εδοκήμασε να κτυπήσει τον Βενιζέλο με ένα τεράστιο Μαχαίρι . Με αστραπιαίο κτύπημα ο Περουλής έριψε από το χέρι του επιττθέντος το μαχαίρι  και αφού ξεσπάθωσε ο ίδιος σαν μαινόμενο θηρίο απειλών τους πάντες άνοιξε δρόμο απ΄ όπου πέρασε ο Βενιζέλος με τους οπαδούς του  και απεμακρύνθη εις φιλικήν οικίαν ..…..

Επανειλημένος ο Βενιζέλος  σε γενόμενες συζητήσεις έπλεκε το εγκώμιο του γεναίου οπλαρχηγού  δια το θέρρος και την ετοιμότητα του .

Εχρημάτισε ολοκληρη δεκαετία αιρετός Δήμαρχος Βάμου

Αναρτήθηκε από Σταθής Περουλής στις 1:23 π.μ. 1 σχόλιο: 

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείουBlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Σταθής Περουλής (Από τα επίσημα έγγραφα )

ΔΗΜΟΣ ΒΑΜΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Προυλάκης Ευστάθιος                                                 Περουλάκη Αργυρή

του Νικολάου και της Ελένης                       του  Χαράλαμπου Πιπεράκη

Γεννηθής την   1/3/1870   στην Λικοτιναρά                30/5/1875 στο Γαβαλοχώρι

Θάνατος  την    2/6/1929                                               31/10/1951

Γάμος   12/8/1910

Πηνελόπη     Ημερ.  Γεν.   13/2/1912      Θανάτου    4/4/1986

Μαρία               «        «      28/4/1913          «            8/5/1997

Σημ. Η μητέρα του Ελένη το γένος Τσαγκαράκη εκ Σούρης

……………………………………………………………………………………………

ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΜΗΜΑ  Ι Ι

Πράξις 4186

Συνεδρ. 57          της  29 Νοεμβρίου  1945

Απονομή Σύνταξης  στην χήρα του τέως Πληρεξουσίου Ευσταθίου Περουλή

Εκ των Επισήμων Εγγράφων προκύπτει ότι διετέλεσε πληρεξούσιος εν Κρήτη .

1)      Κατά την γενική των Κρητών Επαναστατική Συνέλευση του 1896  από 27 Ιουνίου μέχρι 3  Νοεμβρίου 1896

2)      Κατά την Επαναστατικήν Συνέλευσιν των Κρητών του έτους 1897 κ.λ.π από 28 Ιουνίου 1897 μέχρι 24 Ιανουαρίου 1899 .

Ήλθε σε νόμιμο γάμο το 1911  και αποβίωσε στις 15 Νοεμβρίου 1927 .

…………………………………………………………………………………………

ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ 4η

ΔΙΠΛΩΜΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ  (Χορηγίας)

Αριθ. Μητρώου 1345 Β.Γ

………………  απονέμομεν εις τας Αργυρώ χήραν και Μαρίαν θυγατέρα του τέως Πληρεξουσίου ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ  ΠΕΡΟΥΛΗ μηνιαίαν χορηγίαν  ……………..

Αθήναι 18 Δεκεμβρίου 1945

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Τ.Υ

Σημείωση  Με τον Α.Ν  1518 / 50  κόπηκε η σύνταξη

Ξαναδόθηκε

……………………………………………………………………………………………

ΦΕΚ  295    /8/10/1974   Τεύχος 1ο

…… Περί συνταξιοδοτήσεως ……των Βουλευτών ,ως και των οικογενειών αυτών .

……..  Μαρίαν θυγατέρα του τέως Πληρεξουσίου ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ  ΠΕΡΟΥΛΗ

…………………………………………………………………………………………..

ΔΑΝΕΙΟ

Εν Βάμω  σήμερον την 5 Απριλίου 1910 ημέρα Δευτέρα  «ο Περουλοσταθής» Ευστάθιος Ν. Περουλάκης Δήμαρχος Βάμου έλαβε (δάνειο ενυπόθηκο με τόκο 6% για 16 έτη)  ΔΑΝΕΙΟ  από το Κοινωφελές Ταμείο Κρήτης  600 δραχμάς χρυσάς .

Υπογραφή

Ευστάθιος Ν ΠΕΡΟΥΛΗΣ

Προς Εξόφλησιν  την 9 Μαίου 1922

Διά κεφάλαιο  498       δραχ.

Τόκους       55.30

………………………………………………………………………………………

Για την αντιγραφή των Στοιχείων : Ο γιός της Πηνελόπης Ευσταθίου  Περουλή Λεωνίδας Ορφανουδάκης

Αναρτήθηκε από Σταθής Περουλής στις 1:07 π.μ. 1 σχόλιο: 

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείουBlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Σταθής Περουλής (από τα αρχεία)

Σταθής Περουλής  « ΠΕΡΟΥΛΟ-ΣΤΑΘΗΣ»  ή Ευστάθιος Περουλής {στα έγγραφα της εποχής του} ποτέ όμως ως Περουλάκης πριν από την αυτονομία της Κρήτης  .  Γέννηση Σελλιά (Λικοτιναρά) Χανίων Κρήτη  1/3/1870 –Θανή  Χανιά 2/6/29  ή 15/11/27  ή  (1926 , 28 )

…………………………………………………………………………………………..

Πηγές   :  Αρχεία για Μεταπολιτευτική Επιτροπή  ,  Ημερολόγιο Λεκανίδη και Αρχείο Λεκανίδη  «δύο βιβλία» , από τα οποία φαίνεται να πρωτοστατεί σε όλα τα πολιτικά και πολεμικά γεγονότα της απελευθερωτικής επανάστασης, . Οι  Μαρής, Πανηγυράκης και Κούνδουρος τον μνημονεύουν συχνά στα κείμενα τους , όπως και σε κείμενα για την Επανάσταση Θερίσου  Καψάλης κλπ  .  Στο (Ημερολόγιο της Επαναστατικής Επιτροπής) Ακρωτηρίου και σε άλλες πράξεις της , οι αναφορές στον Σταθή Περουλή ή καπετάν  Σταθή  ή καπετά-Περουλή είναι συνεχείς . Σαν πρώτη εγγραφή του ημερολογίου του Ακρωτηρίου καταγράφετε ότι «ο Σταθής Περουλής … και ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχοντας μαζί τους  εκατό παλικάρια πέρασαν από τον Αποκόρωνα στο Ακρωτήρι και ξεκίνησαν την Επανάσταση» . Αλλά και η τελευταία εγγραφή του ημερολογίου  αφορά ξανά τον Περουλοσταθή  . ,,,Σήμερα έφυγαν και οι Αποκορωνιώτες , ο καπετά Περουλής παρέλαβε από τον ηγούμενο τα πυρομαχικά των επαναστατών ….

Χανιώτικα Νέα   1/5/200  Ένθετο αφιέρωμα  στην  « ΚΡΗΤΙΚΗ  ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Οι  Δήμαρχοι του Νομού Χανίων

Νικολάκης …..

…….

Περουλής Ευστάθιος Δήμαρχος Βάμου 1906

Γεννήθηκε στη Λικοτιναρά  το 1870 (Σελλιά Χανίων Κρήτης)

Έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1889 κάτω από τις διαταγές του Μαθιού Μυλωνογιάννη αρχικά και του Κ. Μαλινού αργότερα .Διακρίθηκε ιδιαίτερα στην μάχη της Αλμυρίδας .

Διετέλεσε μέλος της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής η οποία και τον τίμησε για την δράση του με τον βαθμό του οπλαρχηγού Α΄ τάξεως .

Στην Επανάσταση του 1897 έλαβε μέρος πολώνοντας στο πλευρό του Ελ. Βενιζέλου .

Συμμετείχε στην επανάσταση του Θερίσου από το Ξεκίνημα της .

……………………………………………………………………………………….

Βιβλίο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Του      ΠΑΥΛΗ ΓΥΠΑΡΗ

Σελίς 167

Φωτογραφία

Οπλαρχηγός  ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ  ΠΕΡΟΥΛΗΣ  Αποκόρωνας

Εξ Αποκορώνου Κρήτης , διεκρίθει δια την γενναιότητα  του υπό την σημαία του Ελ.   Βενιζέλου  . Στενός συνεργάτης του Εθνάρχου στο Ακρωτήρι στο Θέρισο και τους λοιπούς απελευθερωτικούς αγώνες.

Αλλά  εκεί όπου ανεδείχθει περισσότερον το ψυχικόν του σθένος ήταν εις την εν Αρχάνες συνέλευσιν ότε δύο χιλιάδες έξαλλοι κύκλωσαν τους συνεδριάζοντες πληρεξουσίους δια να εκβιάσουν τον Ελ. Βενιζέλον ,Πρόεδρον αυτής να δεχθει την Αυτονομίαν . Ο Βενιζέλος διέθετε μόνον ολίγους πληρεξουσίους μεταξύ των οποίων και τον καπετάν Σταθή Περουλή . Κάποιος επαναστάτης εδοκήμασε να κτυπήσει τον Βενιζέλο με ένα τεράστιο Μαχαίρι . Με αστραπιαίο κτύπημα ο Περουλής έρριψε από το χέρι του επιτεθέντος το μαχαίρι  και αφού ξεσπάθωσε ο ίδιος σαν μαινόμενο θηρίο απειλών τους πάντες άνοιξε δρόμο απ΄ όπου πέρασε ο Βενιζέλος με τους οπαδούς του  και απεμακρύνθη εις φιλικήν οικίαν .

Επανειλημμένος ο Βενιζέλος  σε γενόμενες συζητήσεις έπλεκε το εγκώμιο του γενναίου οπλαρχηγού  δια το θάρρος και την ετοιμότητα του .

Εχρημάτισε ολόκληρη δεκαετία ο πρώτος  αιρετός Δήμαρχος Βάμου .

Αναρτήθηκε από Σταθής Περουλής στις 12:56 π.μ. 4 σχόλια: 

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείουBlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Αρχική σελίδα

Δημοσιεύτηκε 5 hours ago από τον χρήστη PEACE Maria Orfanoudaki M.O

 

0

Προσθέστε ένα σχόλιο

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε και στο βιβλίο του Παυλή Γύπαρη

“Ελευθέριος Βενιζέλος” τα παρακάτω: «Οπλαρχηγός

Ευστάθιος ΠΕΡΟΥΛΗΣ

Στενός συνεργάτης του Εθνάρχου στο Ακρωτήρι στο Θέρισο και τους λοιπούς απελευθερωτικούς αγώνες, διεκρίθει διά την γενναιότητά του».
Τέλος παραθέτουμε και τα παρακάτω βιογραφικά στοιχεία όπως έχουν γραφεί στην εφημερίδα “Κήρυξ”: «ΠΕΡΟΥΛΗΣ Ευστάθιος Εξ’ Αποκορώνου Κρήτης, ο πρώτος αιρετός και επί 10ετία Δήμαρχος Βάμου 1906. Γεννήθηκε στη Σούρη. Εχρημάτισεν ολόκληρον δεκαετίαν αιρετός Δήμαρχος Βαμου.

Υπήρξε ο πρώτος Βουλευτής του Ελευθερίου Βενιζελου.

Διεκρίθει διά την γενναιότητα του υπό την σημαίαν του Ελευθερίου Βενιζέλου. Συνεργάτης του Εθνάρχου στο Ακρωτήρι, στο Θέρισο και λοιπούς απελευθερωτικούς αγώνας…

Επανειλημμένως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εις γενομένας συζητήσεις, έπλεκε το εγκώμιον του γενναίου οπλαρχηγού Ευσταθίου Περουλή,

Διά το θάρρος και την εντιμότητά του».


Παιδιά             Πηνελόπη Μαρία 

Εγγόνια  Στέλιο Τηλέμαχο Λεωνίδα Μαρία

Όλα τα παραπάνω έχουν μεταξύ άλλων σαφώς επηρεάσει τη “δημιουργική φαντασία” και οντότητα της δημιουργού Μ.Ο. (Μαρίας Ορφανουδάκη)

η οποία με το έργο της εξακολουθεί να στέκεται ψηλά στο μετερίζι που έχει ταχθεί για την παγκόσμια Ειρήνη, για την Ανθρωπότητα κ.ά.

Μία ξεκάθαρη στάση ζωής που αποτυπώνεται και στο έργο της που λειτουργεί προς όφελος όλων εκείνων που έχουν ακόμη πίστη πως ο κόσμος μας μπορεί να ορθοποδήσει, μπορεί να γίνει καλύτερος στο μέλλον.

Αυτή η αγωνία της και ο αγώνας της!
Μία αγωνία κι ένας αγώνας που συνεχώς εκφράζονται προς τα εξω. Ετσι το δίχως άλλο τα έχουν αφουγκραστεί -όπως προαναφέραμε- πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι του πνεύματος όπως

Ο  Φρέντυ Γερμανός

που σημείωνε απευθυνόμενος προς τη Μαρία Ορφανουδάκη:

«O Kαζαντζάκης έλεγε!

Ο Θεός τση Κρήτης μαζί μας !


Εσύ μ’ έκανες να λέω !


Ο Θεός τση Μαρίας μαζί μας!


Σκουτελοβαρίσκω σου!».

Φρέντυ Γερμανός
Εξάλλου ο ίδιος κάνοντας αναφορά σε μία παρέμβαση της Μ.Ο. για το θέμα της στράτευσης των γυναικών εν έτει 1979 έγραφε στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” (Απρίλιος 1979) υπό τον τίτλο: “μιά φωνή απ’ τη Κρήτη αναστάτωσε πάλι τα νερά”:

«Mια φωνή απ’ τη Κρήτη αναστάτωσε πάλι τα νερά. Ήταν η φωνή της ζωγράφου Μαρίας ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗ, που μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα του Δήμου Αθηναίων ζήτησε να σταματήσει η θριαμβολογία γύρω από τη στράτευση των γυναικών. Με Θέμα:

“ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΧΑΚΙ”.

Ας μην γελιόμαστε” είπε η Oρφανουδάκη Με το να ντυθεί η γυναίκα στο χακί δεν πετυχαίνει τίποτα άλλο παρά να ξεπέσει εκεί που έχει ξεπέσει προπολλού ο άνδρας… Και έχει κάθε δικαίωμα να μάχεται για τις απόψεις της, μια και τις έχει υλοποιήσει σ’ ένα έμψυχο έργο. Τουλάχιστον 200 απ’ τους πίνακες της έχουν σαν θέμα τους δυστυχισμένα παιδιά απ’ όλο τον κόσμο. Απ’ την Μπιάφρα απ’ το Βιετνάμ, απ’ το Κονγκό κι απ’ τη Χιλή…»

σημείωνε τότε ο Φρέντυ Γερμανός για τη Μ.Ο.

Βάμος Αποκορώνου – Vamos Apokoronou.

26 Φεβρουαρίου

Χανιώτικα Νέα 1/5/2000 Ένθετο αφιέρωμα στην

« ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

ΠΕΡΟΥΛΗΣ Ευστάθιος
(Ο πρώτος αιρετός * και επί 10ετία ) Δήμαρχος Βάμμου 1906

Γεννήθηκε στη Σούρη

Εχρημάτισεν ολόκληρον δεκαετίαν αιρετός Δήμαρχος

ΒΑΜΟΥ

Υπήρξε ο πρώτος Βουλευτής του

Ελευθερίου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εξ’ Αποκορώνου Κρήτης,

Διεκρίθει διά την γενναιότητα του Yπό την σημαίαν του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Συνεργάτης του Εθνάρχου στο Ακρωτήρι, στο Θέρισο και λοιπούς απελευθερωτικούς αγώνας.

…Επανειλημμένως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εις γενομένας συζητήσεις, έπλεκε το εγκώμιον του γενναίου οπλαρχηγού Ευσταθίου Περουλή, διά το θάρρος και την εντιμότητά του

Εφημ .ΚΗΡΥΞ

Σταθής  ΠΕΡΟΥΛΗΣ

Ένας Τιτάνας , Ένας γίγαντας  Ακρίτας

…..Ένας Εθνομάρτυρας Θαυμαστός για τη γενναιότητα τη μεγαλοκαρδία

Του Είναι ο Λαϊκός ρήτωρ των Χανίων…..

Ε.Ρ.Α   –  Χανίων

http://kapetanperoulis.blogspot.gr/

FOTO κατά την διάρκεια των γυρισμάτων Ελευθέριος ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, με

Τον Παντελή ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Στη ΣΟΥΡΗ στο σπίτι του Παππού μου , Ευσταθίου ΠΕΡΟΥΛΗ –

Πρώτου Βουλευτή του ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ……. MO

Ο αέρας δεν σκοτώνει τα πουλιά

«Χρόνια τώρα, κινείται, από συρματοπλέγματα, να απεγκλωβιστεί, με τα ολόχρυσα κατάστικτα φτερά απ’ τα Εγκαύματα που άφησε ο Ήλιος πάνω τους στην αναζήτηση

της Αλήθειας, στην αναζήτηση του Δίκαιου» ,για τη γνωστή τοις πάσι ξεχωριστή ζωγράφο Μαρία Ορφανουδάκη, που επιμένει να ζει δημιουργώντας και να δημιουργεί ζώντας, εδώ και πολλά χρόνια στην αρχαία Απτέρα, ο λόγος.Με αφορμή ένα μήνυμα που μου έστειλε μέσω διαδικτύου τις προάλλες.«Με σβήσανε ακόμα και από τον χάρτη… και να ήθελα να ψηφίσω δεν υπάρχω πουθενά γραμμένη», μου γράφει και σαν συνέχεια ενός τηλεφωνήματός μας, λίγο μετά της εκλογές της 6ης Μαΐου. «Πρέπει, όμως, να γνωρίζουν ότι ο αέρας δεν σκοτώνει τα πουλιά», συμπληρώνει αμέσως μετά. Πουλί ελεύθερο μια ζωή Μαρία. Μια χρυσαετίνα, που παίρνοντας δύναμη απ’ τον ήλιο που στραφταλίζει στα νερά του κόλπου της Σούδας, επιμένει να ζει και να δημιουργεί. Μια χρυσαετίνα που βρήκε απόσκιο στους βράχους της Αρχαίας Απτέρας για να στέλνει διαρκή κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι, στο ακρωτήρι, που φιλοξενεί τις βάσεις του θανάτου. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη,

H Μαρία της Ειρήνης απ’ τη μια μεριά. Τα όπλα του πολέμου απ’ την άλλη…

Atelier of “PEACE” Maria Orfanoudaki

M.O

www.mariaorfanoudaki.gr    YouTube: Orfanoudaki ΜΟ

Facebook: Orfanoudaki Maria MO

E-mail  orfanoudaki.mo@gmail.com

Archaia  Aptera Αρχαία Άπτερα CHANIA CRETA P.C 73003

Δεν Ψήφιζα ΠΟΤΕ !

…..Και χρόνια που ήταν υποχρεωτικό να ψηφίσεις ! Όπως π,χ δεν μπορούσες να βγάλεις Διαβατήριο ,πολύ σημαντικό για έμενα τότε γιατί ήταν χρόνια που ταξίδευα …. Έχω ψηφίσει ΜΟΝΟ μία φορά ,στην μεταπολίτευση…. ! την πρώτη φορά που ψήφισα ήταν στην μεταπολίτευση ! στην Αθήνα είχα αλλάξει 3 ταξί , για να επιστρέψω στο σπίτι της Μάνας μου , ακόμα ενώ ήμουν υποψήφια 3 φορές Τις 2 φορές με τον Νικήτα Βενιζέλο και σε Νομαρχιακές με τον Ν.Παπαντωνάκη
όμως , μια φορά ψήφισα και βεβαίως όχι τον εαυτό μου ! Γιατί θεωρώ πως δεν υπάρχει πιο φαιδρή πράξη από το να ψηφίζει κανείς τον εαυτό του ! …. Τις άλλες δύο φορές ούτε ψηφοδέλτιο δεν είχα δει ούτε Άνθρωπο !   Θυμάμαι πως προεκλογικά οι ήμερες σ εμένα , ήταν πάρα πολύ δύσκολες  , γιατί ενώ κάθε βράδυ πάντα κατέβαινα στο καφενείο του χωριού , εκείνες τις περιόδους   δεν ‘έβγαινα καθόλου έξω … ούτε στην πλατεία του Χωριού γιατί θεωρούσα ,   μόνο με την παρουσία μου, στο καφενείο , έμμεσα επηρέαζα την απόφαση τους ! το θεωρούσα ανήθικη πράξη…. Γράφοντας αυτές τις αράδες μου έρχεται στο μυαλό ότι μόνο ! όταν είχα κατέβει υποψήφια με το κόμμα το [ Βενιζελικο ] το 1985με τον Νικήτα Βενιζέλο είχα μιλήσει στο Καστέλι και στο Γαβαλοχώρι στο χωριό που έχω γεννηθεί ……Και ΓΙΑΤΙ ! γιατί για εμένα ! το κόμμα το Βενιζελικό ,δεν είναι κόμμα είναι ΚΡΗΤΗ ……

Μαρία ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗ

Μη ζεις να περιμένεις αυτό που θα συμβεί

Δεν φτάνεις στην ελπίδα με την αναμονή

Πνεύμα επαναστάτησε !

ΜΟΝΟ ΕΣΥ !

Μπορείς να δώσεις ελπίδα στην αναμονή !

%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b5%cf%83-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%b4%ce%b1%ce%ba%ce%b7%ce%bc%ce%bf

%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b5%cf%83-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%b4%ce%b1%ce%ba%ce%b7-%ce%bc%ce%bf-6%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b5%cf%83

ΓΥΝΑΙΚΑ πρόστρεξε να βρείς μακριά από αυτό που ψάχνεις.

Ψάξε για το καινούριο!

Δεν πρέπει να εξισωθείς αλλά να ξεπεράσεις

Μη διδαχτείς να απαρνηθείς

Προσπέρασε μη σταματάς, παράσυρε τον άντρα μακριά από τα χνάρια τα γνωστά.

Με στόχο μόνο ΕΙΡΗΝΗ, ΑΓΑΠΗ και ΑΝΘΡΩΠΙΑ και θέλει τούτη η δουλειά ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ.

Ο ΑΕΡΑΣ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΕΙ....

Δεν ορίζεις την ΖΩΗ σου και είσαι κάτω από το φράγμα.

Δούλος ΕΣΥ και η ψυχή σου σε τύπους, νόμους και το γράμμα.

Μα ΕΣΥ ψηφίζεις, τον κόσμο θαρρείς ορίζεις.

Ελέυθερος είσαι, έτσι νομίζεις!

Με τον ιδρώτα σου το φράγμα χτίζεις.

ΜΟ

Μαρία  ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗ ΜΟ

Υποψήφια Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων

Με τον Συνδυασμό του Νικολάου ΠΑΠΑΝΤΩΝΑΚΗ

               ‘Λαϊκή Συσπείρωση’

ΓΥΝΑΙΚΑ πρόστρεξε να βρείς μακριά από αυτό που ψάχνεις.

Ψάξε για το καινούριο!

Δεν πρέπει να εξισωθείς αλλά να ξεπεράσεις

Μη διδαχτείς να απαρνηθείς

Προσπέρασε μη σταματάς, παράσυρε τον άντρα μακριά από τα χνάρια τα γνωστά.

Με στόχο μόνο ΕΙΡΗΝΗ, ΑΓΑΠΗ και ΑΝΘΡΩΠΙΑ και θέλει τούτη

η δουλειά ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ.

Ο αέρας δεν σκοτώνει τα πουλιά

 Χρόνια τώρα, κινείται, από συρματοπλέγματα, να απεγκλωβιστεί, με τα ολόχρυσα κατάστικτα φτερά απ’ τα Εγκαύματα που άφησε ο Ήλιος πάνω τους στην αναζήτηση της Αλήθειας, στην αναζήτηση του Δίκαιου» Για τη γνωστή τοις πάσι ξεχωριστή ζωγράφο

Μαρία Ορφανουδάκη, που επιμένει να ζει δημιουργώντας και να δημιουργεί ζώντας, εδώ και πολλά χρόνια στην αρχαία Απτέρα, ο λόγος.Με αφορμή ένα μήνυμα που μου έστειλε μέσω διαδικτύου τις προάλλες.

«Με σβήσανε ακόμα και από τον χάρτη… και να ήθελα να ψηφίσω δεν υπάρχω πουθενά γραμμένη»,

μου γράφει και σαν συνέχεια ενός τηλεφωνήματός μας, λίγο μετά τις εκλογές της6ης Μαΐου του 2010 . «Πρέπει, όμως, να γνωρίζουν ότι ο αέρας δεν σκοτώνει τα πουλιά», συμπληρώνει αμέσως μετά. Πουλί ελεύθερο μια ζωή Μαρία. Μια χρυσαετίνα, που παίρνοντας δύναμη απ’ τον ήλιο που στραφταλίζει στα νερά του κόλπου της Σούδας, επιμένει να ζει και να δημιουργεί.

Μια χρυσαετίνα που βρήκε απόσκιο στους βράχους της Αρχαίας Απτέρας για να στέλνει διαρκή κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι, στο ακρωτήρι, που φιλοξενεί τις βάσεις του θανάτου.

 Έκαστος εφ’ ω ετάχθη, η Μαρία της Ειρήνης απ’ τη μια μεριά. Τα όπλα του πολέμου απ’ την άλλη…

Χανιώτικα ΝΕΑ – Βαγγέλης Κοκοτσάκης

 

 

%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b5%cf%83-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%b4%ce%b1%ce%ba%ce%b7-%ce%bc%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b1-b

.

Δεν Ψήφιζα ΠΟΤΕ !

…..Και χρόνια που ήταν υποχρεωτικό να ψηφίσεις !  π,χ δεν μπορούσες να βγάλεις Διαβατήριο ,πολύ σημαντικό για έμενα τότε γιατί ήταν χρόνια που ταξίδευα …. Έχω ψηφίσει ΜΟΝΟ μία φορά ,στην μεταπολίτευση…. ! την πρώτη φορά που ψήφισα ήταν στην μεταπολίτευση ! στην Αθήνα είχα αλλάξει 3 ταξί , για να επιστρέψω στο σπίτι της Μάνας μου , ακόμα ενώ ήμουν υποψήφια 3 φορές Τις 2 φορές με τον Νικήτα Βενιζέλο και σε Νομαρχιακές με τον Ν.Παπαντωνάκη
όμως , μια φορά ψήφισα και βεβαίως όχι τον εαυτό μου ! Γιατί θεωρώ πως δεν υπάρχει πιο φαιδρή πράξη από το να ψηφίζει κανείς τον εαυτό του ! …. Τις άλλες δύο φορές ούτε ψηφοδέλτιο δεν είχα δει ούτε Άνθρωπο !   Θυμάμαι πως προεκλογικά οι ήμερες σ εμένα , ήταν πάρα πολύ δύσκολες  , γιατί ενώ κάθε βράδυ πάντα κατέβαινα στο καφενείο του χωριού , εκείνες τις περιόδους   δεν ‘έβγαινα καθόλου έξω … ούτε στην πλατεία του Χωριού γιατί θεωρούσα ,   μόνο με την παρουσία μου, στο καφενείο , έμμεσα επηρέαζα την απόφαση τους ! το θεωρούσα ανήθικη πράξη…. Γράφοντας αυτές τις αράδες μου έρχεται στο μυαλό ότι μόνο ! όταν είχα κατέβει υποψήφια με το κόμμα το [ Βενιζελικο ] το 1985με τον Νικήτα Βενιζέλο είχα μιλήσει στο Καστέλι και στο Γαβαλοχώρι στο χωριό που έχω γεννηθεί ……Και ΓΙΑΤΙ ! γιατί για εμένα ! το κόμμα το Βενιζελικό ,δεν είναι κόμμα είναι ΚΡΗΤΗ ……

 

http://orfanoudaki.blogspot.gr/…/normal-0-false-false-false…

Atelier of “PEACE” Maria Orfanoudaki   M.O

www.mariaorfanoudaki.gr    YouTube: Orfanoudaki ΜΟ

Facebook Orfanoudaki  Maria

E-mail   orfanoudaki.mo@gmail.com  TEL 698752178

Archaia  Aptera   Αρχαία Άπτερα Creta  Chania